روشی بسیار مناسب برای تغییر دکوراسیون و زیباسازی فضای ساختمان رنگ آمیزی ساختمان است اما اینکه چه رنگی برای نقاشی ساختمان مناسب است خود مطلبی مفصل و عمیق است که باید با کسب اطلاعات در رابطه با شرایط و ویژگی های هر رنگ ،رنگی مناسب برای نقاشی ساختمان انتخاب کرد.
برای اجرای نقاشی ساختمان باید اصولی خاص رعایت شده و این کار توسط استادکار نقاش ساختمان باتجربه انجام شود تا کار نهایی کیفیتی عالی و ممتاز داشته باشد و این سخن که بتوان فقط یک رنگ را به عنوان رنگی مناسب برای رنگ آمیزی تمام قسمت های ساختمان استفاده کرد ،سخنی بیهوده است.
برای رنگ آمیزی سطوح با رنگ مناسب باید اول به نوع سطوح دقت کرد برای مثال رنگ آمیزی سطوح گچی متفاوت از سطوح رنگ شده است و همچنین سطوح رنگ شده بسته به اینکه رنگ قبلی از رنگ های با حلال های روغنی است یا حلال آب باز هم متفاوت است.پس برای انتخاب مناسب ترین رنگ باید در رابطه با رنگ ها و همچنین شرایط سطوحی که قصد رنگ آمیزی آن را دارید اطلاعات کافی داشته باشید.
آنچه خواهید خواند
مناسب ترین رنگ برای نقاشی ساختمان
- نقاط پررفت و آمد مانند اتاق پذیرایی یا ساختمان های اداری و تجاری به علت اینکه بیشتر در معرض آلودگی ها و آسیب ها قرار دارند باید با انواع رنگ های ضد آب و مقاوم در برابر سایش و ضربه رنگ آمیزی شوند مانند انواع رنگ های اکریلیک با حلال نفتی ، رنگ روغنی ، رنگ کنیتکس و انواع رنگ های مقاوم در برابر شستشو و آلودگی
- برای رنگ آمیزی سقف ها ، داخل کمد دیواری ،مکان هایی که به طور موقت مورد استفاده قرار می گیرند و سطوح غیر قابل دسترس می توان از رنگ های غیر قابل شستشو استفاده کرد چون هم آلوده کننده ی محیط زیست نیستند و هم نسبت به رنگ های با حلال های نفتی تا حدودی ارزان تر هستند مانند رنگ پلاستیک
- برای رنگ آمیزی درب و پنجره چوبی یا فلزی می توان از رنگ های بسیار مقاوم در برابر رطوبت استفاده کرد.رنگ روغنی براق از انواع رنگ های بسیار مقاوم در برابر رطوبت و خوردگی است و می تواند به خوبی از سطوح چوبی و فلزی محافظت کند.
- رنگ آمیزی نمای بیرونی ساختمان به علت اینکه این سطوح در معرض تابش نور خورشید ،بارندگی ، شرایط سخت آب و هوایی و انواع آلودگی ها قرار دارند باید با رنگ های مختص نمای ساختمان با مقاومت بالا و ویژگی های خاص رنگ آمیزی شود .
مناسب ترین تناژ رنگی برای رنگ آمیزی
توجه داشته باشید که تناژ رنگ نیز به غیر از جنس رنگ در انتخاب مناسب ترین رنگ مهم است چون رنگ ها تأثیری بسزا در القاء احساسات خوب و بد در افراد دارند و محیط را بزرگتر یا کوچکتر و تاریک تر یا روشن تر جلوه می دهند پس در کنار انتخاب مناسب ترین جنس رنگ بهتر است مناسب ترین تناژ رنگی را نیز مد نظر قرار دهید.
برای نمونه اگر سقف اتاق کوتاه است به هیچ وجه از رنگ های تیره استفاده نکنید چون سقف را کوتاه تر جلوه داده و محیط را خفه می کند در صورتی که اگر سقف بلند باشد می توان با آزادی عمل بیشتری رنگ مناسب را انتخاب کرد .
اگر اتاق شما نور گیر است می توانید از رنگ های تیره در رنگ آمیزی آن استفاده کنید و همچنین استفاده از رنگ های براق انعکاس نور را بیشتر کرده و جالب نیست پس از رنگ های مات استفاده کنید.اما اگر اتاق شما تاریک است حتماٌ از رنگ های روشن و نیمه براق استفاده کنید تا انعکاس نور کمی از تاریکی اتاق کاسته و رنگ روشن محیط را روشن تر نمایان کند.
معرفی برخی رنگ های مناسب برای نقاشی ساختمان
رنگ روغنی
یکی از قدیمی ترین و با کیفیت ترین رنگ های موجود که همچنان به عنوان بهترین رنگ ها شناخته می شوند رنگ های روغنی هستند این رنگ ها در دو دسته رنگ روغنی براق ، رنگ روغنی مات تولید و عرضه می شوند و از ترکیب این دو رنگ با میزان دلخواه می توان رنگ های نیمه مات را نیز به لیست رنگ های روغنی اضافه کرد .
مزایای رنگ روغنی
- رنگ روغنی از عمر و دوام طولانی مدتی برخوردار است.
- رنگ روغنی قابل شستشو است و انواع رنگ روغنی براق از بالا ترین مقاومت در برابر شستشو برخوردار می باشد.
- پوشش دهی رنگ روغنی عالی بوده و در صورتی که رنگ قدیمی با رنگ روغنی شما از نظر تناژ هماهنگ باشد با مقدار بسیار کمتری رنگ نسبت به دیگر رنگ ها می توان سطوح را پوشش داد.
- رنگ روغنی براق رنگی بسیار مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی سطوح فلزی است .
- می توان از رنگ روغنی برای حفاظت از سطوح چوبی نیز با آسودگی استفاده کرد.
- رنگ روغنی براق با انعکاس نور برای نقاط تاریک می تواند انتخابی مناسب باشد.
معایب رنگ روغنی
- رنگ روغنی براق به علت انعکاس بالای نور ایرادات گچکاری و سطوح را به طور کامل نمایان می کند و حتی کوچکترین موجی در آن پنهان نمی ماند.
- رنگ روغنی با حلال بنزین احتمال احتراق بالایی دارد و باید کوچکترین شعله آتشی در نزدیکی آن در هنگام اجرا نباشد.
- این رنگ تولید گاز سمی می کند که می تواند موجب مسمومیت شود پس باید تهویه ی مناسبی در مکان در حال رنگ آمیزی با این رنگ باشد.
- بوی این رنگ بسیار تند است و حتی پس از خشک شدن با شدت کمتر تا مدتی باقی می ماند و ممکن است برای افرادی که دچار مشکلات تنفسی هستند مشکلاتی به همراه داشته باشد.
- رنگ روغنی بالاترین درصد آلوده کنندگی محیط زیست را دارد از این رو استفاده از این رنگ در کشورهای پیشرفته منسوخ شده است.
- قابلیت شستشوی رنگ مات کمتر از رنگ روغنی براق است در صورتی که رنگ روغنی مات جلوه و زیبایی بیشتری دارد.
- سرعت خشک شدن رنگ روغنی نسبت به دیگر رنگ ها طولانی تر بوده و در هوای سرد نیز سرعت خشک شدن رنگ بسیار کند تر است.
رنگ اکریلیک
رنگ اکریلیک از رنگ های جدید است که در دهه های اخیر وارد بازار رنگ های ساختمانی شده و در گذشته فقط برای رنگ آمیزی خودرو ها طراحی و تولید می شد. این رنگ در دو دسته کلی حلال آب و حلال نفتی تولید می شود که انواع حلال آب آن که با توجه به تبلیغات گسترده باید کاملاٌ ضد آب باشد که البته این سخن کاملاٌ نادرست است و این رنگ تنها کمی از رنگ های پلاستیک در برابر شستشو مقاوم تر است .
مزایای رنگ اکریلیک
اگر بخواهیم با توجه به تبلیغات در رابطه با رنگ های اکریلیک، مزایای آن را برشماریم باید به موارد بسیار بیشتری اشاره کنیم که البته چون تجربیات طولانی مدت استادکاران این شرکت خلاف آنها را ثابت کرده پس فقط به مواردی اشاره می کنیم که واقعاً صحت دارد.
- رنگ اکریلیک با حلال آب دوستدار محیط زیست بوده و موجب آلودگی محیط زیست نمی شود از این رو در کشورهای پیشرفته بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
- حلال این رنگ آب است .
- بوی این رنگ بسیار ملایم بوده و آزار دهنده نیست و به سرعت با خشک شدن رنگ از بین می رود.
- سرعت خشک شدن رنگ اکریلیک بسیار بالا است پس سرعت اجرا را به نسبت بسیار زیای بالا می برد و برای افرادی که فرصت زیادی برای نقاشی ساختمان ندارند بسیار مناسب است.
- این رنگ در سه نوع براق ، مات و نیمه براق موجود است.
- پوشش دهی این رنگ نسبتاٌ خوب است.
معایب رنگ اکریلیک
- قابلیت شستشو در این رنگ بسیار پایین تر از رنگ روغنی است در صورتی که رنگ های اکریلیک ایرانی قیمتی نزدیک به رنگ روغنی داشته و رنگ های اکریلیک خارجی هم بسیار گرانقیمت هستند.
- کیفیت رنگ های اکریلیک ایرانی بسیار پایین تر از رنگ روغنی است.
- پوشش دهی این رنگ در مقایسه با رنگ روغنی بسیار کمتر است پس در هنگام اجرا نیاز به مقدار رنگ بسیار بیشتری است.
- رنگ های اکریلیک باکیفیت، بسیار گرانقیمت هستند.
- سرعت خشک شدن رنگ اکریلیک به حدی است که اگر فردی که این رنگ را اجرا می کند از تجربه کافی برخوردار نباشد کیفیت رنگ به شدت کاهش خواهد یافت.
رنگ پلاستیک
یکی از قدیمی ترین و اولین رنگ هایی که برای رنگ آمیزی ساختمان تولید و عرضه شده اند رنگ های پلاستیک هستند این رنگ ها در دو دسته رنگ نیمه پلاستیک و رنگ تمام پلاستیک موجود هستند که رنگ های تمام پلاستیک از کیفیت بهتری برخوردار است اما نسبت به رنگ نیمه پلاستیک بسیار گرانتر هستند.
مزایای رنگ پلاستیک
- استفاده از رنگ نیمه پلاستیک برای سقف ها در کاهش هزینه ی نقاشی ساختمان بسیار تأثیر گذار است.
- اگر محلی که با رنگ پلاستیک رنگ آمیزی می شود در معرض آلودگی ها و سایش نباشد می تواند عمری طولانی داشته باشد.
- استفاده از رنگ پلاستیک از تعرق سطوح در هوای سرد به طور صددرصدی جلوگیری می کند.
- استفاده از رنگ نیمه پلاستیک برای رنگ آمیزی مکان هایی که برای مدت کوتاهی قصد استفاده از آن را دارید انتخابی بسیار بصرفه است.
- این رنگ دوستدار محیط زیست است.
- حلال رنگ پلاستیک آب است.
- این رنگ بویی ملایم داشته و با خشک شدن رنگ از بین می رود.
- سرعت خشک شدن این رنگ بالا بوده و سرعت اجرای رنگ را بالا می برد.
- استفاده از رنگ پلاستیک ساده بوده و افراد با تجربیات کم نیز می توانند خود این رنگ را اجرا کنند و البته تمرین کردن قبل از شروع به کار بسیار مهم است.
- این رنگ مات بوده و به خوبی عیوب دیوار را پوشش می دهد.
- در هنگام اجرای این رنگ نه نیاز به تهویه هوا است و نه امکان حریق وجود دارد پس می توان به راحتی قسمتی از ساختمان را رنگ کرد و در قسمت دیگر به زندگی پرداخت.
معایب رنگ پلاستیک
- این رنگ به راحتی در برابر رطوبت از بین می رود.
- سطوحی که با رنگ پلاستیک رنگ شده را نباید حتی با دستمال نمناک پاک کرد چون بعد از چند بار پاک کردن پوشش رنگ به طور کامل از بین می رود .
- رنگ تمام پلاستیک کیفیت بهتری دارد اما قیمت آن بالا بوده و استفاده از آن چندان بصرفه نیست.
- از رنگ پلاستیک فقط برای رنگ آمیزی دیوار ها و سقف استفاده می شود و رنگ آمیز چوب یا سطوح فلزی با این رنگ ممکن نیست.
- این رنگ نسبت به دیگر رنگ ها عمر و دوام بسیار پایین تری دارد.
رنگ بلکا
رنگ بلکا در اصل یک نوع پوشش از الیاف سلولزی است و در دو دسته بلکا معمولی و بلکا ابریشمی تولید شده است این پوشش از ترکیب چند رنگ الیاف تولید شده و جلوه ای بسیار زیبا دارند و انواع بلکا ابریشمی با درخششی بی نظیر زیبایی صدچندان به محیط بخشیده و انتخابی جذاب برای دیوار پشت تلویزیون ،رنگ آمیزی یک یا چند دیوار در اتاق ها، سقف و حتی ساختمان های اداری و تجاری محسوب می شود.
مزایای پوشش بلکا
- در اجرای این رنگ نیاز به زیرسازی سطوح نیست چون الیاف بلکا به خوبی درز ها و خرابی های سطح را می پوشاند.
- این پوشش با آب به خمیری مناسب و چسبناک برای اجرا تبدیل می شود.
- این پوشش عایقی مناسب برای گرما و سرما است.
- بویی نداشته و ایجاد حساسیت نمی کند.
- با کف شامپو فرش به صورت بسیار محدود و با ظرافت می توان تا حدودی سطح بلکا را از الودگی ها پاک کرد.
- این پوشش حالت ارتجاعی خوبی داشته و ترک نمی خورد.
- تنوع رنگی در این پوشش بالا بوده و می تواند در انواع دکوراسیون ها استفاده شود.
- این پوشش طرحی مشابه کاغذ دیواری داشته و برای افرادی که علاقمند به نقاشی ساختمان طرح دار هستند بسیار مناسب است.
- در صورتی که مقداری از الیاف بلکا را نگه داری کنید در صورت آسیب دیدن قسمتی از بلکای سطح می توانید با آن آسیب دیدگی ها را برطرف کنید.
- قابلیت اجرا روی انواع سطوح رنگ شده ، گچی ،سیمانی ،بتنی و … را دارد.
- این پوشش تنوع رنگی بالایی دارد.
معایب بلکا
- برعکس تبلیغات های صورت گرفته بلکا قابلیت شستشو ندارد.
- در صورت تمایل به تغییر رنگ سطوح باید هزینه اضافی برای کندن بلکا که کاری سخت است پرداخت شود و در ضمن زیرساز سطوح نیز با کندن بلکا آسیب می بیند که باید ترمیم شود.
جمع بندی نهایی
انتخاب رنگ مناسب برای ساختمان کاری سخت است چون برای هر قسمتی بسته به شرایط نیاز به نوع خاصی از رنگ است پس قبل از انتخاب نوع رنگ شرایط محیطی که قصد رنگ آمیزی آن را دارید مشخص کنید .شاید این کار برای افراد مبتدی سخت باشد پس می توانید از کارشناسان شرکت نقاشی ساختمان لوکس در این رابطه راهنمایی بگیرید.