گچبری کلاسیک از دیرباز جزئی جدا نشدنی از هنر معماری ایرانی بوده و با اشکال متنوع و دوستداشتنی، بناهای مهم و مذهبی را می آراسته.امروزه می توان در بناهای تاریخی و مساجد معروف قدیمی نمونه هایی شگفت انگیز از این گچبری کلاسیک و سنتی را مشاهده کرد.

گچبری سنتی

گچبری چیست ؟

هنر گچبری هنر بریدن ، کندن و طراحی روی گچ است که از گذشته های دور مرود پسند و استفاده ی ایرانیان بوده و هنوز هم در اشکالی متفاوت و ساده تر در حال اجرا است.

لینک های مفید: انواع گچبری

هنر گچبری از هنرهای پرطرفدار نه فقط در ایران بلکه در برخی کشورهای دیگر نیز می باشد کشورهای همچون هند، از این هنر برای تزئین معابد و خانه های اعیانی و در کشورهای اسلامی برای تزئین مساجد و کاخ ها و در برخی دیگر از کشورها برای تزئین کلیسا ها از گچبری ها با شکل های متفاوت استفاده می شده .

از کاربرد های دیگر گچبری ها در تزئین سقف ، دیوار ها ، ستون ها ، راهرو ها ، ورودی منازل و بناها و در سالن پذیرایی ، اتاق خواب ، ورودی آشپزخانه و نمای بیرونی، در طرح های متفاوت استفاده می شده که البته امروزه نیز از گچبری ها در طرح های ساده تر همچنان در این محیط ها استفاده می شود.

 

لینک های مفید:
نقاشی ساختمان

 

انواع گچبری

گچبری کلاسیک چیست؟

کچبری کلاسیک شامل انواعی از اشکال ، خطوط و نقش های نامحدود است و محدودیتی در انتخاب نقش وجود ندارد.گچبری کلاسیک یا همان سنتی برگرفته از نقوش استفاده شده در گذشته دارد که البته تا حدود زیادی ساده تر از نقوش گذشته کار می شود.
در انتخاب نقوش گچبری باید سعی شود این نقوش با هم ست باشند تا فضا زیباتر و هماهنگ باشند .
در انتخاب طرح گچبری باید به نکاتی مهم توجه شود تا دکوراتیو به وجود آمده موجب شیک تر و زنده تر شدن دکوراسیون شما شود نه اینکه موجب القای حس بی نظمی و ناهماهنگی در محیط شود.
در این سبک از گچبری از طرح های گیاهان ، حیوانات ، پرندگان ، فرشته  و انسان ها استفاده می شود.که در برخی موارد با ترکیب این نقوش، طرح هایی رویایی و زیبا از بهشت و باغ ها ایجاد می کنند.

سبک انواع گچبری کلاسیک در چندین شاخه طراحی می شده شامل :

  • گچبری لایه ای
  • گچبری معرق
  • گچبری هشته یا برهشته
  • گچبری کلوخی
انواع گچبری

 انواع نقوش گچبری کلاسیک

گچبری معرق : در این سبک از گچبری مانند کاشی کاری معرق عمل می شود .در ابتدا ملات گچ رنگی تهیه و قبل از اینکه سفت شود به اشکال مد نظر تبدیل کرده و قطعات ایجاد شده را مانند پازل کنار هم قرار می دهند.
گچبری لایه ای : در گچبری لایه ای ،سبکی جدیدتر از سبک معرق استفاده می شود .در گچبری لایه ای همان طور که از نامش پیداست از چند لایه گچ استفاده می شود و هر کدام رنگ متفاوتی دارند.برای اجرای این روش از گچبری، پس از کشیدن لایه های گچ های رنگی با ابزار های مناسب طرح مورد نظر را تراشیده و آماده ی اجرا می کنند.
گچبری کلوخی : این نوع از گچبری را می توان در کاخ ها و عمارت های دوره ی ناصرالدین شاه مشاهده کرد که از نقوش وارد شده از فرهنگ غربی ها در کشور ما است.
گچبری هشته یا برهشته : در این سبک از گچبری که بیشتر به گچبری های جدید و امروزی شباهت دارد منظور از برهشته همان برجسته است و گچبری به صورت برجسته اجرا می شود.
سخن پایانی
امروزه استفاده از گچبری های مدرن بیش از گچبری کلاسیک مورد توجه است چون برای هر مکانی با هر شرایط و مساحتی می تواند جذاب و مورد پسند باشد ولی استفاده از گچبری کلاسیک همچنان طرفداران خود را حفظ کرده و در بناهای با مساحت بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.