معرفی پتینه برجسته

پتینه برجسته یا پلاستر که اصطلاحاً به پتینه خمیری اطلاق می شود نوعی از پتینه کاری است که با خمیر مخصوص در دو مرحله اجرا می شود بدین ترتیب که خمیر روی سطح کار اجرا شده و در مرحله بعدی با تکنیک های مختلف به بافت ایجاد شده شکل و طرح مورد پسند طراحی می شود.این نوع از پتینه بسیار مقاومت تر از پتینه های رنگ روغنی و رنگ اکریلیک داشته و دوام و عمر طولانی دارند.

پتینه طرح برجسته

اجرای پتینه برجسته

در اجرای این سبک از پتینه از نوعی خمیر برای ایجاد حجم برروی سطوح استفاده می شود؛این خمیر نوعی رزین آکریلیک پایه با افزودنی های مرتبط است و دارای رنگ و حالت خمیری می باشد به راحتی شکل گرفته و سرعت خشک شدن مناسبی دارد.

 

لینک های مفید:
رنگ آمیزی درب چوبی

 
خصوصیات خمیر پتینه کاری به استادکاران و افراد علاقمند اجازه می دهد تا با این خمیر به خوبی کار کرده و با ایجاد ضخامتی یکدست روی سطوح با کمک غلطک های طرح دار و یا شابلون ها و یا دیگر ابزار مناسب طرح های متنوع و جذابی ایجاد کنند.

از مزایای دیگر خمیر پتینه سرعت خشک شدن مناسب و همچنین رنگ پذیری بالاست و هر نوع رنگ پایه آب قابل اجرا بر روی این سطوح می باشد.در اجرای پتینه برجسته از مصالحی همچون سیمان ، پودر مل ، پودر سنگ و خاک نسوز نیز استفاده می شود.

پتینه طرح سنگ

 

لینک های مفید:
نقاشی ساختمان

 

چگونگی ایجاد بافت در پتینه برجسته

برای ایجاد طرح روی خمیر پتینه باید استنسیل و یا شابلون طرح دار را روی سطح فیکس کرده و با کاردک خمیر را روی قسمت های برش خورده شابلون می مالند و با برداشتن شابلون، اضافی کار و اجرای برخی ظرافت کاری ها ،قبل از خشک شدن خمیر طرح به طور کامل و بی نقص اجرا می شود.برای رفع زیری و ایرادات کار با قلمویی زیر برروی طرح می کشند سپس با کاردک و خمیر مرکز طرح ها را برجسته کرده و با سوهان سطح را صاف می کنند.در آخر روی طرح پرایمر می زنند و فرصت می دهند تا کاملاً خشک شود پس از خشک شدن سطح نوبت به رنگ آمیزی سطح می رسد که این رنگ آمیزی می تواند در یک یا چند رنگ اجرا شود.

پتینه طرح برجسته

انواع پتینه برجسته

  1. پتینه پسکاتا : این نوع از پتینه نیاز به کاردک داشته و نیاز به زیرسازی و رنگ خاصی نخواهد بود.در ابتدای کار خمیر صدفی پسکاتا را با رنگهای یونیورسال رنگ آمیزی کرده و سپس پتینه کاری را آغاز می کنند.
  2. پتینه تراورتینو : این نوع از پتینه از نوع پتینه های ایتالیایی می باشد و با ماله اجرا می شود برای اجرای این نوع از پتینه باید زیرساز سطح با رنگ سفید رنگ آمیزی شود.در اcombing یا شانه استفاده می شود و در آخر فیشینگ پتینه با ماله فلزی انجام می شود.این سبک از پتینه برجسته برای محیط های بیرونی مناسب بوده و قابلیت شستشو دارد.
  3. پتینه کروکودیل : این نوع از پتینه به علت شباهتی که به پوست کروکودیل دارد به این نام معروف است.این پتینه در روسیه و ترکیه رواج داشته و برای مکان های تجاری بیشتر استفاده می شود.
  4. پتینه اسفنجی برجسته : این نوع از پتینه با اسفنج طراحی می شود و در انواع طرح ها قابل اجرا است.
  5. پتینه براشو : این پتینه از پتینه های ترکیه و ایتالیا می باشد و با ماله و کاردک و در ادامه با غلطک دکوراتیو اجرا می شود.این پتینه مقاوم بوده و قابل اجرا در نمای بیرونی ساختمان می باشد.
  6. پتینه آتراکتو : این نوع از پتینه ، پتینه ترک است و با کاردک و ماله در چند مرحله اجرا می شود و بر پایه اکریلیک می باشد.خمیر اصلی این پتینه سفید بوده و رنگ بندی توسط رنگ های سونیورسال اجرا می شود.پتینه آتراکتو خمیری نسبتاً گران داشته و به همین سبب نسبت به دیگر پتینه ها هزینه ی بیشتری به همراه خواهد داشت و نیاز به صرف زمان بیشتری برای اجرا دارد .

 

پتینه طرح برجسته