یکی از هنر های زیباسازی بناها از گذشته های دور تا به امروز هنر گچبری است. این سازه ی جذاب در کنار زیباسازی سطوح داخلی و خارجی ساختمان ها بر افزایش مقاومت سطوح نیز تأثیری بسزا داشته و انواع گچبری ها در سبک ها و شکل های متنوع امروزه نیز کاربرد دارند.
گچ ماده ای پرمصرف در معماری است که چه در معماری سنتی و چه امروزه در معماری مدرن همچنان با قدرت در رغابت با محصولات جدیدتر پیش رفته و استفاده از آن کاملاٌ ضروریست.
گچ خصوصیاتی ممتاز از جمله زودگیری ، شکل پذیری راحت ، قابل حجیم شدن، قدرت چسبندگی قوی به سطوح ، غیر قابل اشتعال بودن و همچنین قیمت پایین ،توانسته در کنار زیباسازی بنا ،کاربرد های ویژه ای را در معماری داشته باشد.
استفاده از سبک ها و مدل های مختلف در گچبری ها در ایجاد دکوراسیون های متفاوت تأثیری به سزا دارند برخی افراد گچبری های پرنقش و نگار و رنگا رنگ را ترجیح می دهند و برخی دیگر گچبری های ساده با همان رنگ سفید را می پسندند .برای شناخت بهتر سبک های گچبری در ادامه به بررسی این سبک ها خواهیم پرداخت.
لینک های مفید: گچبری کلاسیک
آنچه خواهید خواند
انواع گچبری در معماری ایرانی
معرفی انواع گچبری
- گچبری سنتی
- گچبری مدرن
1- معرفی انواع گچبری سنتی
نوعی از گچبری که ریشه در گذشته و فرهنگ ما ایرانی ها دارد و در آثار و بناهای قدیمی به چشم می خورد گچبری سنتی است.
گچبری در گذشته برای تزئین منازل ثروتمندان مورد استفاده قرار می گرفت و به نوعی معرف اشرافیگری بود و در بناها و آثار به جا مانده از معماری تاریخی و باستانی گذشتگان با زیباترین شکل ممکن به چشم می خورد.
استفاده از گچبری در اماکن مذهبی و زیارتی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و امروزه نیز گچبری های باقی مانده از گذشته های دور را در مساجد و معابد با اشکالی متنوع و بسیار زیبا می توان دید.
سبک انواع گچبری سنتی در چندین شاخه طراحی می شده شامل :
- گچبری لایه ای
- گچبری معرق
- گچبری هشته یا برهشته
- گچبری کلوخی
2- معرفی انواع گچبر مدرن
گچبری مدرن برعکس گچبری سنتی پراز نقش و نگار و رنگارنگ نبوده و از سبکی مینیمال و ساده تشکیل شده است.
در گچبری مدرن از خطوط پیچیده خبری نبوده و خطوطی صاف و قائمه یا منحنی های نرم، بیشتر مورد پسند هستند.در گچبری مدرن فقط به جنبه ی زیبایی معماری فکر نمی شود بلکه در ورای این زیبایی به ایجاد محیطی متفاوت، منظم با ویژگی های منحصر به فرد اندیشیده شده است.
تفاوت دیگر در گچبری سنتی با مدرن در کاربرد این ابزار است روزی این ابزار فقط برای تزئین بناها و منازل ثروتمندان ،بناهای تاریخی و اماکن مذهبی مورد استفاده قرار می گرفت اما امروزه استفاده از گچبری مدرن در خانه ی هر کسی که مایل است قابل اجراست چون قیمت آن مناسب بوده و در دسترس همگان است.
استفاده از گچبری در گذشته فقط برای محیط های خاص مانند پذیرایی مورد استفاده بوده اما امروزه سرعت اجرایی و هزینه های کمتر نسبت به گذشته در اجرای گچبری موجب شده از این ابزار خاص و زیبا در تمامی قسمت های خانه و ساختمان مانند اتاق خواب استفاده شود.
تکنولوژی های نو در سرعت بخشیدن به کارها نقشی اساسی داشته و در گچبری ها نیز تأثیری مهم برجای گذاشته تا با سرعت بیشتر و زمان کوتاه تر جذاب ترین طرح های گچبری، روی انواع سطوح دیوار و سقف اجرا شود.
انواع گچبری
در گذشته برای اجرای انواع گچبری های سنتی از رنگ های متنوع و شاد استفاده می شد تا نقوشی از طبیعت و حیوانان و غیره با شادابی و سرزندگی تمام اجرا شوند اما در گچبری های مدرن دیگر خبری از رنگ بندی ها بر روی گچبری ها نبوده و خطوط منظم از گچبری ها با چراغ هایی رنگارنگ نورپردازی می شود تا محیط در عین سادگی به شکلی شیک تزئین شوند.
اجرای انواع گچبری مدرن به دو صورت انجام می شود یا گچبری ها در همان زمان بازسازی و ساخته می شوند و یا گچبری ها به صورت پیش ساخته تهیه و با سرعت اجرایی بالاتر اجرا ی شوند که کار را راحت تر کرده و همچنین احتمال بروز ایرادات در ساخت گچبری نیز به کمترین حد ممکن می رسد.
امروزه نیز استفاده از گچبری های سنتی در برخی موارد مورد پسند مشتریان بوده و اجرا می شود اما در اغلب موارد افراد استفاده از گچبری های ساده و مدرن را ترجیح می دهند.