رنگ پلاستیک یکی از انواع رنگ های ساختمانی است که بیشترین کاربرد را به عنوان رنگی ارزان با سرعت اجرایی بالا داراست و در دو دسته کلی رنگ های نیمه پلاستیک و تمام پلاستیک عرضه می شود که انواع تمام پلاستیک آن از کیفیت بالاتری بخوردار هستند.
حال اینکه رنگ پلاستیک چگونه رنگی است و چگونه می توان رنگ را رقیق کرد در ادامه بررسی خواهیم کرد.
آنچه خواهید خواند
رنگ پلاستیک چیست؟
رنگ پلاستیک ساختاری از امولسیون با ماده اصلی لاتکس است که از ذرات پلاستیک میکروسکوپی چسب ، بتونه و رنگدانه که در آب حل می شوند تشکلیل شده است .حلال این رنگ آب است و قابلیت شستشو نداشته و حتی پس از خشک شدن اگر در معرض آب قرار گیرد در آن حل شده و کیفیت خود را از دست می دهد.
انواع رنگ پلاستیک
رنگ پلاستیک در دو دسته رنگ های نیمه پلاستیک و تمام پلاستیک تولید و عرضه می شود که تفاوت هایی با یکدیگر دارند.
رنگ نیمه پلاستیک : این رنگ ارزان تر از رنگ تمام پلاستیک بوده و دوام آن در برابر رطوبت بسیار کمتر است اما از نظر پوشانندگی کیفیت خوبی داشته و به خوبی سطح را پوشش می دهد.
رنگ تمام پلاستیک : این رنگ در برابر رطوبت کمی بهتر از رنگ نیمه پلاستیک است اما تبلیغات در رابطه با قابل شستشو بودن آن صحت ندارد و این رنگ در برابر رطوبت کمی بیشتر از رنگ نیمه پلاستیک مقاوم است اما قیمت بالای این رنگ استفاده از آن را سخت کرده و مشتریان ترجیح می دهند با پولی که برای این رنگ صرف می کنند رنگ های باکیفیت تری خریداری کنند.
ویژگی های رنگ پلاستیک
- حلال این رنگ آب است
- بوی بسیار ملایم دارد که پس از خشک شدن رنگ به طور کامل از بین می رود.
- سرعت اجرایی بالایی دارد چون به راحتی سطح را پوشش می دهد.
- پوشش دهی این رنگ بالاست و با دو دست رنگ می توان سطح را به طور کامل پوشش داد.
- این رنگ گاز سمی تولید نکرده و دوستدار محیط زیست بوده و به محیط زیست آسیب نمی رساند.
- این رنگ را می توان با هر وسیله ای مانند قلمو ، غلطک ، پمپ و پیستوله اجرا کرد.
- اجرای ساده این رنگ کمک می کند تا افراد مبتدی نیز بتوانند خود این رنگ را اجرا کنند.
- استفاده از این رنگ در نقاط دور از دسترس به صرفه است چون سطح کثیف نشده و نیاز به تمیز کردن ندارد پس کیفیت خود را به خوبی حفظ می کند.
- تنوع رنگ آن زیاد بوده و برخی رنگ ها توسط استادکار نقاش و یا به صورت کامپیوتری تهیه می شوند که انتخاب رنگ را کاری جذاب کرده است.
- سرعت خشک شدن این رنگ بالاست و می توان بعد از دو ساعت دست بعدی رنگ را اجرا کرد اما برای خشک شدن کامل رنگ یک روز زمان نیاز است.
معایب رنگ پلاستیک
- رنگ پلاستیک مقاومتی در برابر رطوبت و آب ندارد پس نمی توان سطح رنگ را که آلوده شده حتی با دستمالی نمناک پاک کرد و اگر چند بار این کار انجام شود به وضوح خواهید دید که پوشش رنگ از روی سطح دیوار پاک شده است.
- استفاده از این رنگ در محیط باز که نور خورشید مستقیم می تابد و امکان بارش باران است به هیچ عنوان تأیید نمی شود.
- از این رنگ نمی توان برای رنگ آمیزی سطوح چوبی و فلزی استفاده کرد چون به هیچ عنوان خاصیت عایق بندی ندارند و به علت وجود آب در ترکیبات این رنگ ممکن است موجب زنگ زدن فلز و باد کردن چوب شود.
- رنگ پلاستیک در انواع مات و براق وجود دارد ولی این رنگ درخشندگی بسیار کمی داشته و به دیگر رنگ ها مانند رنگ روغنی و اکریلیک نمی رسد.
چگونه رنگ پلاستیک خوب را تشخیص داده و خریداری کنیم؟
در خرید رنگ پلاستیک اگر مبتدی بوده و از رنگ های ساختمانی اطلاعاتی ندارید یا از افراد باتجربه کمک بگیرید و یا به موارد گفته شده در ادامه توجه کنید.
- باید روی بسته بندی رنگ علامت استاندارد باشد.
- از انواع رنگ های درجه یک که با نشانه گذاری مشخص شده اند انتخاب کنید.
- دقت کنید تا درب ظرف کاملاً بسته باشد.
- تاریخ تولید و انقضاء نیز در خرید رنگ مهم است و رنگ تاریخ گذشته کیفیت لازم را نخواهد داشت.
- به برند رنگ توجه کنید و اگر برند رنگ ها را نمی شناسید فقط از برند های بسیار معتبری که نام آنها را از قبل می دانید خریداری کنید .
- نام و آدرس تولید کننده رنگ و حجم محصول هم باید بررسی شود .
- به شرایط نگه داری رنگ توجه کنید چون رنگ نباید در زیر نور مستقیم خورشید و در محیط مرطوب نگه داری شود
چه کنیم تا عمر و دوام رنگ پلاستیک بیشتر شود؟
برای بالا بردن عمر و کیفیت رنگ باید به چند نکته توجه کنید اول اینک زیرساز رنگ باید کاملاٌ دقیق و بی نقص اجرا شود.دوم اینکه سنباده کاری سطح به خوبی اجرا شود تا سطحی صاف ایجاد شده و رنگ به خوبی سطح را پوشش دهد. سوم اینکه هیچ آلودگی روی سطح باقی نماند چون موجب پوسته پوسته شدن سطح خواهد شد. چهارم اینکه اجازه دهید بتونه به خوبی روی سطح خشک شود در غیر این صورت احتمال پوسته پوسته شدن رنگ پس از خشک شدن وجود دارد.
پنجم اینکه هرگز از رنگ روی سطوح مرطوب استفاده نکنید و اگر سطح دیوار دچار رطوبت است اول مشکل را حل کنید سپس با اطمینان از خشک شدن کامل دیوار،سطح را رنگ کنید.ششم اینکه رنگ را به میزان لازم رقیق کنید برای این کار آب را کم کم به رنگ اضافه کرده و مخلوط کنید تا جایی که به غلظت کافی برسد در غیر این صورت پوشش دهی رنگ کم خواهد شد دقت کنید که برند رنگ ها در میزان رقیق کردن آنها مهم است پس حتماٌ با فردی با تجربه در این رابطه مشورت کنید.
چه مقدار آب برای رقیق کردن رنگ لازم است؟
برای اضافه کردن آب به رنگ پلاستیک برای رقیق کردن آن باید به چند نکته توجه کنید:
- برند رنگ در میزان آب مورد نیاز برای رقیق کردن آن مهم است رنگ های باکیفیت بالا به میزان آب بیشتر برای رقیق شدن نیاز دارند ولی رنگ های بی کیفیت باید با مقدار کمی آب رقیق شوند تا کیفیت خود را از دست ندهند.
- غلظت زیاد رنگ نیز خوب نیست فکر نکنید اگر رنگ غلظ کیفیت آن بهتر می شود این امر موجب شره کردن و ناصافی رنگ خواهد شد.
- در رقیق کردن رنگ به نوع وسیله ای که قصد دارید با آن رنگ آمیزی را اجرا کنید توجه کنید چون برای رنگ آمیزی با پیستوله بهتر است رنگ با 35 تا 40 درصد آب رقیق شود و برای رنگ آمیزی با قلمو رنگ باید با 25 تا 35 درصد آب رقیق شود و برای رنگ آمیزی با غلطک میزان 5 تا 10 درصد آب برای رقیق کردن رنگ کافی است.
- پس از رقیق کردن رنگ با آب حتماً قبل از استفاده از رنگ آن را با یک صافی مناسب که می تواند جوراب زنانه نازک باشد، صاف کنید تا هیچ ناخالصی و دلمه ای در آن باقی نماند تا موجب کاهش کیفیت رنگ آمیزی شود.
آیا رنگ پلاستیک خشک شده را می توان رقیق کرد؟
بله شاید بتوان رنگ پلاستیک خشک شده را با آب کافی رقیق کرد اما باید به چند نکته توجه کنید :
- اگر مدت طولانی رنگ در معرض هوا بوده و خشک شده بهتر است از رقیق کردن آن منصرف شوید چون رنگ کیفیت خود را از دست داده و مطمئناٌ رنگ آمیزی با چنین رنگی اشتباه است.
- اگر رنگ در هنگام خرید خشک است به تاریخ انقضاء و سلامت قوطی رنگ توجه کنید اگر هر یک از اینها مشکل داشت احتماٌ رنگ کیفیت خود را از دست داده.
- اگر رنگ مدت کوتاهی در معرض هوا قرار گرفته و خشک شده می توان قسمت خشک شده روی رنگ را جدا کرده و دور ریخت و قسمت پایینی را رقیق کرده و مورد استفاده قرار داد.
- اگر رنگ مدت کوتاهی در معرض هوا بوده و میزان خشکی آن نیز کم است می توان با خیالی آسوده رنگ را رقیق با میزان مناسب از آب رقیق کرده و مورد استفاده قرار داد البته با میزان کافی آب و اگر آب زیاد اضافه شود حتماٌ کیفیت رنگ از بین خواهد رفت.
سخن پایانی
برای استفاده از رنگ پلاستیک هر چند به نظرتان استفاده از آن ساده است اما با استادکار نقاش ساختمان مشورت کنید هم در انتخاب برند و هم در میزان آب مناسب برای رقیق کردن رنگ ، و همچنین در نظر داشته باشید اگر رنگ شما خشک شده در رابطه با اینکه این رنگ باز هم قابل استفاده است یا نه بهتر است با استادکار نقاش ساختمان مشورت کنید.
مقالات مفید: چقدر آب به رنگ پلاستیک اضافه کنیم؟