پلی یورتان و پلی استر هر دو رنگ های مخصوص چوب هستند تا در کنار زیبا سازی چوب کیفیت و دوام چوب را افزایش می دهند حال قصد داریم تفاوت بین پلی یورتان و پلی استر را در این مقاله بیان کنیم تا مشتریان بتوانند با اطلاعات کافی بهترین رنگ را برای چوب انتخاب کنند.
پلی یورتان چیست ؟
پلی یورتان یک رنگ دو جزئی است که متشکل از رزین و کاتالیزور می باشد .وزن مولکولی بالای پلی یورتان با ایجاد یک فیلم سخت اما الاستیک با مقاومت مکانیکی و شیمیایی خوب را تشکیل می دهد.پلی یورتان پس از کاتالیز و خشک شدن ،هیچ ترکیب آلی فرار اضافی را وارد محیط نمی کند و موجب سمی شدن هوای اطراف نمی شود.
پلی استر چیست ؟
پلی استر یک رنگ سه جزئی است که از رزین ،کاتالیزور و شتاب دهنده تشکیل شده است . ساختار مو لکولی محکم ،پلی استر دارای محتوای جامد +/- 96% می باشد.که به محصول مقاومت مکانیکی و شیمیایی برتر می دهدو محتوای ترکیب آلی فرار پراکنده شده در محیط را محدود می کند.پلی استر پس از کاتالیز و خشک شدن هیچ ترکیب آلی فرار بیشتری وارد محیط نمی کند و موجب سمی شدن هوا نمی شود.
تفاوت بین پلی یورتان و پلی استر چیست ؟
- پلی یورتان بین 50% تا 65% جامد است ،پلی استر دارای 96/4% جامد است.
- پلی استر ماده جامد بسیار بالاتری نسبت به پلی یورتان دارد .
- سطح پلی استر بسیار قوی تر است و موجب می شود در برابر خراشیدگی و تمیز کردن با مواد شیمیایی آسیب پذیری کنتری داشته باشد.
- پلی یورتان نسبت به پلی استر انعطاف پذیرترند
- پلی استر و پلی یورتان UV تثبیت شده اند.
- پلی استر و پلی یورتان ساختار مولکولی و استحکام در تمام مواد در دسترس هستند.
چوب از محصولات لاکچری محسوب می شود و باید در حفظ کیفیت و سلامت چوب دقت فراوانی شود.اگر چوب پوشش حفاظتی نداشته باشد پس از مدتی خشک شده و ترک می خورد بهترین راه برای حفظ سلامت چوب استفاده از رنگ های مخصوص چوب است.از رنگ های مناسب برای چوب رنگ های بسیار باکیفیت پلی استر و پلی یورتان بوده و دانستن مزایا و معایب این رنگ ها برای مشتریان مهم است.
درباره ی پلی یورتان
پلی یورتان یک نوع لاک بسیار محکم و بادوام است که وقتی با پلی ال بادی ایزوسیانات یا پلیمریک ایزوسیانات در حضور کاتالیست واکنش دهد پلی یورتان یا پلی یورتان تشکیل می شود.پلی یورتان ها مواد ترموست هستند یعنی نمی توانند مانند ترموپلاستیک ها دائماً دوب شوند و به محصول جدید تبدیل شوند.
مشخصات پلی یورتان
- پلی یورتان بر پایه ی آب یا بر پایه ی روغن تولید می شود
- پلی یورتان بر پایه روغن تقریباً به رنگ کهربایی بوده و موجب گرمی رنگ چوب می شود و غشاء سخت و مقاوم به چوب می دهد و همچنین سرعت خشک شدن پلی یورتان رغنی بسیار کند است.
- پلی یورتان بر پایه ی آب تقریباً شیری رنگ بوده و با خشک شدن شفاف می شود.غلظت این رنگ کم بوده و رقیق تر از پلی یورتان بر پایه روغن است.این رنگ سرعت خشک شدن بالایی داشته و باید در چندین دست اعمال شود تا پوشش دهی خوبی ایجاد کند.و قابل ذکر است که این نوع از پلی یورتان با آب و صابون پاک می شود.
- در استفاده از پلی یورتان باید به این مسئله توجه شود که پلی یورتان که برای خارج از ساختمان استفاده می شود با پلی یورتان که داخل ساختمان استفاده می شود متفاوت بوده و مقاوم تر است.
- پلی یورتان مقاومت بالایی در برابر سایش ،ضربه و نور خورشید ،آب و مواد شیمیایی دارد و همچنین مقاومت بالایی در برابر اسید ، باز ،روغن های صنعتی و شیمیایی دارند.
- از عیوب پلی یورتان می توان به این مسئله اشاره کرد که این رنگ بعد از مدتی شفافیت خود را از دست داده و تغییر رنگ داده و تیره می شود.
خصوصیات پلی استر
- این رنگ که مانند پلی یورتان از رنگ های مخصوص چوب است شفاف و بی رنگ بوده و دسته بزرگی از رزین های سنتزی هستند و در دو گروه مجزا قرار می گیرند : اشباع ترموپلاستیک و غیر اشباع ترموست .ترموپلاستیک ها با حرارت دادن ذوب می شود و در سرما جامد می شوند .ترموست ها در هنگام حرارت دادن ذوب نمی شود و اگر حرارت بسیار بالا باشد بدون ذوب شدن رنگ تجزیه می شود.
- رزین پلی استری ابتدا به شکل مایع و نسبتاٌ غلیظ است اما وقتی با هاردنر مخلوط شود پش از مدتی حرارت آن بالا رفته و به حالت ژله در می آید و با سرد شدن سخت و محکم می شود و دیگر نمی توان آن را به حالت مایع درآورد.
- رنگ پلی استر بوی نامطبوع و سمی داشته و استفاده زیاد از آن در فضای بسته توصیه نمی شود و باید در اتاقی که رنگ آمیزی با پلی استر انجام می شود تهویه هوا صورت پذیرد.
- رنگ پلی استر در برابر رطوبت ، الکل ، حرارت ، اسید ، روغن و چربی ،مرکب و جوهر و … به نسبت مقاوم است.
انواع پلی استر
- نیم پلی استر
- پلی استر
نیم پلی استر : جزء رنگ های نیمه خشک بوده و از سه جزء رزین، روغن های کوتاه ، اوره فرمالدئید و حلال اتیلن و سخت کننده پراتولوئن تشکیل شده اند این دسته از پلی استر ها پس از استفاده به پولیش نیاز نداشده و به دو صورت مات و براق موجود هستند.
پلی استر: این رنگ تک جزئی بوده و ماده ی رقیق کننده ندارد پس بعد از اجرا رقیق کننده ی آن تبخیر نمی شود و موجب نازک تر شدن لایه ی اجرایی رنگ نمی شود.پلی استر ها بسیار شفاف هستند.